תמצית מדריך למיסוי ביטקוין- קריפטו ומטבעות דיגיטליים בישראל
מדוע חייבים לשלם מס על השקעה בביטקוין? מתי חייבים לדווח? מהו רווח? איזה מס מוטל על ביטקוין? ואילו טפסים צריך? אלה השאלות עליהם נענה במדריך זה.

משקיעים במטבעות דיגיטליים: על מנת לעמוד בכל דרישות החוק בישראל – עליכם להכיר גם את עולם המס החל עליכם !!!
מכרתם או המרתם מטבעות דיגיטליים שברשותכם?
אם התשובה לכך היא חיובית, חלה עליכם החובה לדווח על העסקה והרווח הגלום בה לרשות המיסים ולוודא מהי חבות המס שלכם על העסקה.
במדריך זה נפרט מה בעצם חבות המס, איך היא מחושבת, אילו צעדים עליכם לנקוט על מנת לפעול כחוק ואילו טפסים אתם צרכים, על מנת לעמוד בכל דרישות החוק ולהמשיך להשקיע בראש שקט וללא חשיפה מיותרת.
האם אני צריך לשלם מס על המטבעות הדיגיטליים שלי?
הקריפטו הוא אולי חלק מהמערכת הפיננסית של העתיד, אבל הוא גם חלק ממערכת המיסוי המסורתית. רשות המיסים הביעה את עמדתה פעמים רבות כי מסחר, השקעה או כל פעילות במטבעות דיגיטליים חייבת במס. יש עדיין שטחים אפורים רבים בעמדת הרשות, אך היא הולכת ומתגבשת עם חלוף הזמן וההתפתחויות בענף. אבל דבר אחד אפשר לומר בוודאות מעמדת רשות המיסים: כל תושב ישראלי צריך לדווח על רווחים והפסדים בכל עסקה (בכלל זה המרה) שנעשתה במטבע דיגיטלי כלשהו (ולא רק ביטקוין).
חשוב להדגיש שהאחריות לדיווח היא עליכם, המשקיעים במטבעות דיגיטליים. אי דיווח על הפעילות חושף אתכם להליכים מול רשות המיסים, כאשר הדיווח צריך לכלול את כל פרטי העסקאות וההעברות שביצעתם ועליכם לדאוג לקבל אותם מזירות המסחר השונות. רשות המיסים מבצעת פעולות אכיפה בתחום הקריפטו, ואי דיווח ואי תשלום מס יכולים לגרור עונשים, בנוסף לחיוב בריבית על המיסים שלא שולמו בזמן. לכן, לפעילים בתחום כדאי להתייעץ עם אנשי מקצוע (רו"ח/עו"ד/יוע"מ) על מנת לוודא כי הם עומדים בכל דרישות החוק.
מקור חובת המיסוי בקליפת אגוז:
כל מכירה של מטבעות הדיגיטליים, כל ההמרה, התשלום, תרומה, רווח והכנסה במטבעות דיגיטליים, חייבת בדווח ויכולה לגרור תשלום מס.
מדוע בעצם?
נכון למועד זה,רשות המיסים מתייחסת אל המטבעות הדיגיטליים כאל נכס ולא כאל מטבע כמו מט"ח. מכירת ביטקוין דומה יותר למכירת אוסף מטבעות עתיקים בעל ערך ידוע, מאשר לעסקת מט"ח. לכן, חלים על הפעילות בקריפטו כללי מיסוי של עסקאות בנכסים, שכוללים חובת דיווח, והמיסוי החל הוא מס רווחי הון העומד בישראל על 25% ליחידים ועל סוגים שונים של פעולות (לפי מבחנים ידועים) אף עשוי להיות מס פרותי (מס שולי-עד 50%).
מתי עליכם לשלם מיסים?
מכיוון שחבות המס איננה נתונה לפרשנות, נפרט, צעד אחר צעד, החובות שחלות עליכם: מתי יש צורך בתשלום, איך קובעים את הרווח בר המיסוי, ואילו טפסים אתם צרכים להכיר.
חובת הדיווח?
הביטו על כל העסקאות שביצעתם בשנה החולפת, וכל התנועות במטבעות דיגיטליים בארנקים שלכם ובזירות המסחר. על אירועי המס יש לדווח בתום שנת המס (31.12.2222) , בדוח השנתי-טופס 1301 ליחיד.
מה נחשב לאירוע מס ?(רשימה שאיננה סגורה בהכרח)
1. מכירת קריפטו עבור פיאט;
2. תשלום בקריפטו עבור מוצרים או שירותים;
3. המרת קריפטו בקריפטו אחר;
4. כריית קריפטו;
5. קבלת שכר/ תשלומים בקריפטו;
6. קבלת ריבית בקריפטו עבור הלוואות;
נקודות שכדאי לשים אליהם לב בעת הדיווח:
א. בטופס הדיווח השנתי (1301) ישנה שאלה: "בשנת המס היו לי הכנסות ממימוש מטבע וירטואלי לרבות המרה למטבעות אחרים (כן מס הכנסה קורא למטבע קריפטוגרפי מטבע וירטואלי – השם הזה כולל גם את הביטקוין)"? אם אתם נעזרים ברואה חשבון הוא אמור לשאול אתכם אם הייתה לכם פעילות כזו על מנת לדווח עליה.
ב. חובת הדיווח היא על הכנסה והמרה של מטבעות וירטואלים, גם אם הומרו למטבע וירטואלי אחר, וגם אם הומרו לשקלים. תשלום בביטקוין או רכישה של טובים (כולל רכישות של Gift Card לאמזון) על ידי אדם פרטי גם הוא אירוע מס ויש לדווח עליו.
ג. חשוב לתעד בצורה מסודרת כל פעולה שאתם עושים: אם קניתם, מכרתם או המרתם ביטקוין (או כל מטבע קריפטו אחר), שימרו תיעוד חיצוני לפעולה.
ד. הגישו דו"חות מגובים במסמכים על דווחי יתרות, תנועות וחוסרים כבסיס לדו"ח.
ה. כחלק מהגיבוי והתיעוד הפרידו פעולות לפי זירות ולפי ארנקים, בצעו פירוק של ההמרה של המטבעות וציינו רשימה של מטבעות שהתקבלו כAirDrop-או מתנה.
ו. תשלום במטבע קריפטוגרפי הוא כמו כל תשלום אחר לצרכי מס, ועסקים ועוסקים שמקבלים תשלומים ומשלמים בביטקוין, כפופים לחובת ניהול ספרים. חשוב להציג חשבוניות מסודרות על התקבולים ואם נעשו תשלומים – גם קבלות.
ואם לא דיווחתי עד היום?
אם לא דיווחתם במועד, ניתן עוד לתקן ולדווח, עדיף לפני שמקבלים מכתב מרשות המיסים ובו דרישת קנסות. רשות המיסים פונה בשנים האחרונות למשקיעי מטבעות דיגיטליים ומבקשת מהם למלא טופס 5329 בו הם נדרשים למסור לרשות פרטים על ההשקעה.
אי מילוי הטופס יגרור מכתב אסרטיבי יותר ופתיחה בהליכי קנסות.
גם אם עוד לא דיווחתם, תמיד, אבל תמיד מומלץ להקדים את מס הכנסה ולא להמתין שהם שיפנו אליכם.
לחוזר מס הכנסה-5/2018:
https://www.gov.il/he/departments/policies/income-tax-professional-inst-5-2018
לקבלת ייעוץ, ליווי והכוונה, בכל נושא הדרוש טיפול מול
רשות המיסים אנחנו הבית עבורכם:
עו"ד ורו"ח משה פרץ: https://greenbook.co.il/card/1423/7207